Din personlighet

Många arbetsgivare lägger ned mycket tid att lära sig hur olika personligheter fungerar tillsammans och till att analysera vad som saknas bland de redan anställda. Du bör därför presentera din personlighet på ett sätt som kan intressera en arbetsgivare som är ute efter någon som är precis som du.

Handling väger mer än ord

Undvik att enbart lista några positiva personlighetsdrag. Det säger inte så mycket. Istället så använd exempel på hur din personlighet uttrycker sig.

Hur du är

Det är ofta svårt att beskriva sig själv, så därför kan det vara bra att be andra utvärdera dig. Låt några av dina bekanda att svara på två frågor om dig

Sammanställ svaren, det du kan bli bättre på är oftast tecken på ett motsatt personlighetsdrag hos dig. Till exempel, om någon tycker att du har många ideer med slutför få, då är du troligtvis kreativ, eftersom du säkerligen har tio nya ideer innan du slutfört en. På detta sätt bör du ha en samling av egenskaper att beskriva dig med, samt exempel på hur de visar sig.

Exempel

Förslag till några personlighetsdrag som du kanske har. Känner du igen dig så beskriv ett eller flera tillfällen när du kände att din personlighet kom till sin kraft.

Social

Om du är social så trivs du bland folk och känner inget problem i att samtala med okända människor, och du uppfattar det som mycket intressant att lära känna andra. Beskriv något socialt du gör som är uppskattat. Det kan vara som festvärdinna, funktionär, eller liknande.

Organiserad

Om du är organiserad så har du ett system på hur du håller ordning. Filofaxen är din gud. Du ogillar att saker inte blir rätt utförda på grund av otillräcklig planering. Exempel på god organisation kan vara att du är festfixare, bokar gruppresor eller är ser till att tävlingar utförs utan problem.

Noggrann

Om du är noggrann så släpper du inte ifrån dig saker som har brister. Du ser till att rätt förutsättningar finns för att nå ett bra slutresultat. Kanske finns det något du har gjort som du är riktigt nöjd med och som blev väldigt uppskattat och välutnyttjat.

Pedagogisk

Om du är pedagogisk så gillar du att fundera på hur andras tankebanor går, detta för att komma på bästa sätt att förklara koncept för dem. Har du erfarenhet från att lära ut saker i skolan, som assistent vid laborationer? Gillar du att ge presentationer? Kanske har du lätt för att väcka intresse i vad du än talar om.

Beslutsam

Om du är beslutsam så tar du gärna en ledarroll där du lyssnar på argument och kan göra pragmatiska avvägningar för att ett beslut ska tas så att resultat kan uppnås. Kanske har du erfarenhet från styrelseuppdrag, eller stressiga situationer där något oväntat hade skett och du redde ut det.

Empatisk

Om du är empatisk så bryr du dig mycket om och lägger märke till hur folk i din omgivning mår, och känner att du lyckas tala med dem på ett personligt plan. Troligtvis brukar många av dina vänner dela med sig av sina problem och du kan säga det till dem som de behöver höra. Kanske är du bra på att göra förbättringar i dekoration och möblering för att uppnå en trevligare miljö.

Praktisk

Om du är praktisk så ser du snabbt hur man kan lösa ett problem både temporärt och långsiktigt. Du lyckas komma med förslag på hur något kan lösas bäst nu, och är den som ser till att det blir gjort. Du kan också ta hjälp av andra för att utföra det. Kanske brukar du ofta bli tillfrågad om hur man löser problem, och du uppskattar att få tankenöten.

Övergripande

Om du är övergripande så tänker du ofta på helheten. Du tänker mycket på hur allt fungerar tillsammans och om det finns grundläggande fel i hur något utförs. Kanske har du varit med i en omorganisation eller introduktion av ny teknik, och detta med gott resultat.

Detaljinriktad

Om du är detaljinriktad så har du troligtvis stort intresse i att läsa och lära dig om relativt små detaljer. Kanske är läser du användarmanualer, pillar och undersöker saker som ingen annan. Du kanske har någon hobby som speciellt passar in på jobbet du söker, kanske deltar du i något forum med andra intresserade.

Fortsätt läsa om hur du beskriver dina förhoppningars.