Exempel

Runt om på internet kan man finna ett antal exempel på personliga brev. Vi tänkte ta chansen att ge våra kommentarer om dem.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har ett antal påhittade ansökningsbrev. Vi ger oss på dessa:

Susanne har relevant utbildning

Susannes ansökan är i vårt tycke skrämmande dåligt. Inledningen med “Genom er annons i Arbetsförmedlingens platsbank har det kommit till min kännedom att ni söker en biståndsbedömare” är en typiskt tillkrånglad mening av någon som vill låta smart.

Susanne talar väl om sina egenskaper, men på vilket sätt yttrar sig hennes naturliga noggrannhet och analytiska förmåga? Det är ju det som arbetsgivaren vill veta.

Såhär skulle vi skriva. Nu vet vi inte mer om Susanne, egentligen behöver hon kunna demonstrera sin förträfflighet bättre.

Ansökning till tjänsten som biståndsbedömare

Hej jag heter Susanne och jag är rätt person för jobbet!

Jag har sedan länge önskat mig ett jobb där jag kan hjälpa människor, och den tjänst ni annonser om intresserar därför mig. Jag inser att det finns mycket att lära om arbetets gång och skulle se fram emot att arbeta tillsammans med er.

Min utbildning och tidigare arbetserfarenhet ger mig den grundkompetens jag tror ni söker. Jag är bra på att ta in ny information och att lära mig nya saker. Referens enligt CV från tidigare arbetsplatser fås på efterfrågan!

Noggrannhet och analytisk förmåga är mina bästa egenskaper som visar sig på mina kursbetyg samt val av specialarbete. Jag vill gärna analysera och förstå problem väl, så att jag är säker på att mitt arbete har ett mycket bra resultat.

Jag ser fram emot att få komma på intervju för att få höra mer om tjänsten samt kunna beskriva mig fullt ut. Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er på telefonnummer 012-456 789.

Med vänliga hälsningar…

Vad vi försöker göra är att visa att hon känner entusiasm för arbetet, även att hon har bra egenskaper som referenserna kan intyga om arbetsgivaren vill kontakta dem. Den personlighet hon beskriver förstärks också om den kan luta sig på hur den ger sig till känna.

Vi tycker också att det är underligt att inte skicka med kopior på betyg och relevanta intyg vid ansöka, och istället hålla på dem tills en intervju. Man vill ju inte att den som sorterar ansökningar lägger ned ens brev för att få en komplett bild först senare. Risken är att det inte blir en “senare” då.

Anna är ung

Annas ansökan börjar mycket bra! Om butiken är fräsch så är det säkert något som butiksinnehavaren är mycket stolt över och gillar att höra, och dessutom visar du att du förstår att det ligger arbete bakom det.

Tyvärr fortsätter Anna med klyshigt material, vad betyder egentligen “Känsla för mat och service hör ihop och kundens önskemål kommer alltid i första hand!” samt “Jag har stark känsla för service”? Det är däremot bra att hon säger att hon tycker om att möta människor.

Vi önskar att Anna istället kunde lyfta fram sitt intresse för gymmande och middagar med vänner. Kanske är hon mycket bra på matlagning och råvarors kvalitet? Det är ju kompetenser som är väldigt bra om man jobbar i en matbutik. Där skulle hon kunna lyfta fram kunskap inom speciellt område: grönsaker, frukt eller om hon gillar speciell typ av mat (italiensk, grekisk, libanesisk, marockansk, osv…).

När man ansöker en tjänst som butiksbiträde tycker vi också att det kan vara lämpligt att bifoga en bild då du ofta kommer att representera butiken i egen person.

Tomek söker jobb i annan ort

Tomeks ansökan har på tok för små marginaler och för lite luft! Det är bättre att låta sitt personliga brev gå ut över fler sidor än att man pressar in allt på en sida.

Tomek har ju en mycket lämplig bakgrund för jobbet han söker, vad vi skulle göra är att flytta ned hela beskrivningen om att han ska gifta sig och flytta till Västerås så att den ligger i en postscript i slutet på brevet. Det är en omständighet som tar ned helheten, och är bättre att presentera när man redan har övertygat.

Man kan tycka att kommentarer som “Dessutom är jag friluftsmänniska och orienterar och löptränar regelbundet” är irrelevanta om man ska bli tand­sköterska, men då har man fel. På en arbetsplats ska man också passa in socialt, och då hjälper det om kollegor delar intressen. Det är helt enkelt en chansning utan risk på att framstå som mer intressant annars signalerar det bara god hälsa. Det kan därför också vara relevant att säga att man följer italienska fotbollsligan slaviskt, eller ibland tar några sena nätter för att se en NHL match.

José har blivit arbetslös

Josés ansökan visar så småningom om en mycket kompetent person med lång erfarenhet. Så egentligen har vi bara synpunkter som kan göra brevet perfekt även om det redan framgår vilken förmåga han är.

Det första är att tona ned det där med “Det skulle vara mycket trevligt att ha barn och ungdomar omkring sig i arbetet.”. Det låter helt enkelt lite konstigt och kan tolkas fel. Det stycket skulle vi sluta med “Jag är själv far till fyra barn som nu är vuxna, så jag är van med att hantera barn och ungdomar .”

Det andra är att beskriva sin oplanerade arbetslöshet på ett annat sätt. Det är fullt naturligt att förlora ett jobb och inte på grund att man inte kunde sköta det. José kan låta som att han kan välja mellan många jobb, men att just detta jobb som skolvaktmästare fångade hans intresse. Såhär kan han formulera sig:

bq. Jag är därför till förfogande på arbetsmarknaden igen, och ser till min glädje att min kompetens är eftersökt. Er lediga tjänst tilltalar mig extra mycket då en skola kan erbjuda en stor variation av intressanta arbetsuppgifter.

Det är ju egentligen så att det alltid finns flera jobb att söka till, däremot så måste det ju gälla att ens kompetens är någorlunda efterfrågad för att det ska fungera. José framstår som en kompetens som man bör anställa nu, annars gör någon annan det. Men han värdesätter verkligen skolvaktmästartjänsten av alla de alternativ han har.

Tips

Be en vän att läsa igenom ditt personliga brev. Säg att de ska låtsas vara den arbetsgivare som annonserar om tjänsten, och att de ska läsa brevet övernitiskt och ställa frågor om det du hävdar i ditt brev.

En annan observation är att det är bra att kontinuerligt ha koll på vilka personer du kan få referenser från.

Fortsätt att läsa i vårt artikelarkiv.