Sommarjobb

Det finns svårigheter i att söka sommarjobb och de skiljer sig från att söka till vanliga annonserade heltidsanställningar. Bland annat så

Dessa går alla att möta på olika sätt.

Ont om erfarenhet

Ett sommarjobb är sällan så värst kvalificerat när du är väldigt ung. Den arbetsgivaren som läser din ansökan är medveten om vilken nivå de flesta sökande ligger på, och är istället ute efter att se andra egenskaper som gör dig lämplig.

Det gäller därför att visa att du är lämplig, att man kan lita på att du kommer i tid, förstår vad som ska göras, och kan bete dig på ett moget sätt. Om du deltar i lagsport så kan du till exempel

Söka till ej utannonserade jobb

Svårigheten när man söker till ett företag som inte har efterfrågat någon, är att du inte vet vad som skulle kunna intressera dem. Det finns ett antal anledningar till att de kan vara värt att söka ändå

Om du är ute efter att jobba i kassa, som servitris eller liknande, så kanske du kan besöka dem och faktiskt fråga ansvarig där om det skulle vara värt att ge dem din ansökan. Du kan då passa på att fråga vad som är mest aktuellt för dem. Dela med dig om detta med dina vänner och be dem dela med sig om ställen de har frågat på.

Är jobbet ej av denna typ så gäller det att visa vad du kan göra. Fokusera på saker som inte kräver någon längre tid att lära sig saker, eftersom du bara kommer jobba där i max ett sommarlov. Våra förslag är datorkunskap, snabbhet i att skriva på tangentbord, utsortering och städning av lager, praktisk erfarenhet i trädgårdsarbete eller målning.

Det gäller att vara kreativ och att ställa sig till arbetsgivarens förfogande.

Begränsad möjlighet till att jobb

Kanske vill du inte jobba hela sommaren enbart några datum som ligger mellan några festivaler du verkligen vi åka till. Vi vill varna dig för att alls tänka på så sätt. Låt sommarjobbet ta prioritet över allt annat du kan göra. Säg att du är tillgänglig från sommarlovets början till slut.

Redan nu tycker du det är svårt att skriva en jobbansökan, det blir inte lättare nästa år om du inte kunde få ett sommarjobb i år. Ett sommarjobb är så mycket mer än pengar, du lär dig också mer om hur du är och vad du tycker om att göra. Det ger dig referencer och erfarenhet att hänvisa till.

Genom att öppna för att jobba när som helst över hela sommaren så ökar du möjligheten att hitta ett jobb eftersom du inte har givit villkor på när du kan jobba. Troligtvis är det inte aktuellt att ha dig jobbande hela sommaren ändå.

Fortsatt jobb efter sommaren

Tänk också på att om du gör ett bra intryck på din arbetsplats, så kanske det är aktuellt att ha dig jobbande deltid även efter sommaren. Tänk på det när du väljer arbetsplatser att söka till, eller väljer ett jobb om flera möjligheter öppnar sig.