CV-mall

Du bör skriva ett nytt personligt brev för varje arbete du söker, en mottagare märker lätt om du skickar samma till många. Men ett CV ska egentligen inte behöva anpassas per jobbansökan. Vi tycker dock att du bör ha olika CV om du söker jobb i olika brancher eller även olika ansvarsroller.

Att anpassa sitt CV efter branch tillåter dig att lyfta fram och ta bort saker efter vad som är relevant för det jobb du söker. Du vill till exempel inte verka överkvalificerad så att arbetsgivaren tror du försvinner så snart du hittar ett bättre jobb.

Inledning

Börja med en luftig del där det tydligt framgår från rubriksättning eller sidhuvud att detta är ditt CV.

Personuppgifter

Personliga uppgifter bör begränsas till ditt fullständiga namn och kontaktinformation (adress, telefonnummer, epost, etc). Ålder kan utelämnas, ungefärlig ålder brukar framgå från vilka år du gick i skolan etc.

Målsättning

Det är populärt att ha med “Målsättning” som en rubrik i CV:n. Detta är för dig som vet vad du vill utvecklas mot. Till exempel, om du söker jobb i klädbutiker så kan din målsättning vara att ge mer personlig service och moderåd, det kanske är något du har saknat på tidigare arbetsuppgifter och du har bra ideer om.

En målsättning kan både klicka perfekt eller göra att du blir ratad. Så ta enbart med en målsättning om du vet precis vad du vill göra och gärna slipper jobb där du inte får göra det.

Tabelluppställning

Efter inledningen bör du använda en tabelluppställning av dina punkter så att datum framgår tydligt. En start-datum-kolumn och en slut-datum-kolumn, sedan en beskrivningskolumn för text.

Utbildning

Enbart den sista examen du har brukar vara relevant att beskriva mer om. Inkludera start och slut för utbildningen, skola, samt en kort beskrivning av inriktningar och examensarbeten. Grundskola och gymnasium är enbart intressant för att se din “tidslinje”, hur lång tid som har gått mellan utbildningar.

Ta gärna med fortbildningskurser, om inte annat så visar det att du lever det “livslånga lärandet”. Dessutom har du ofta valt dem själv och det kan säga mycket om dig som person och dina mål om du beskriver varför du har läst just den kursen.

Anställningar

Lista arbetsplats, med start och slut för arbetet. De arbeten som är relevanta för arbeten i branchen du söker bör du inkludera mer information om. Detta kan vara

Det är vanligt att inte ta med kontaktinformation till referenser, utan istället ange “referenser fås på begäran”. Detta eftersom det är artigt att förvarna en referens om att han/hon kanske kommer att bli kontaktad angående dig. Detta spelar givetvis enbart roll om du har en referens alls på tidigare arbetsplatser.

Övriga engagemang

Du bör ta med förtroendeuppdrag i styrelser (bostadsföreningar, idrottsklubbar, företag). Det räcker med verksamhetens namn och titel på ditt förtroendeuppdrag.

Licenser

Vanligaste licensen är körtkort. Har du specifika yrkeslicenser så ska de givetvis med (ex truckkort, diverse sjukvårdsrelaterade). Det kan även vara kul att ta med jaktlicens eller motorcykelkort även om de skulle vara irrelevanta. Du kanske delar intresse med chef eller blivande kollegor.

Språk

Språk bör du inte bedömma din kunskap i själv. Lista istället språken och ge exempel på var du har använt dem. Din fyra i skoltyska kanske överraskar dig med att ha försvunnit när arbetsgivaren testar dig. Det blir då pinsamt om du tycker att du klarar av samtal.

Se även